Rekreacja

Produkty spożywcze z marihuaną i rola tłuszczu w ich działaniu

Opublikowany: 24 lipca, 2023 godz. 4:02 pm przez / No Comments

Możesz być zaskoczony (i może nie do końca zachwycony), gdy dowiesz się, że produkty spożywcze z marihuaną (tzw. edibles) muszą być spożywane z tłuszczem. W przeciwnym razie nie będzie Ci dane nacieszyć się ich pełną mocą. To dlatego, że kannabinoidy, takie jak tetrahydrokannabinol (THC) i kannabidiol (CBD), są rozpuszczalne w tłuszczach.

Ostatnie badania pokazują, że tłuszcz jest istotny dla maksymalnego wykorzystania wielu właściwości leczniczych marihuany.


SZUKASZ LEKARZA KONOPNEGO?
ZNAJDZIESZ GO NA

anandamed.pl


Związki konopi indyjskich są lipofilne— dlaczego jest to ważne?

Substancje chemiczne, które ludzie spożywają, takie jak witaminy, suplementy i leki, są rozpuszczalne w wodzie lub rozpuszczalne w tłuszczach. Te drugie, czyli rozpuszczalne w tłuszczach, takie jak witaminy A i K, są lipofilne. Oznacza to, że potrzebują tłuszczu, aby stać się dostępnymi dla organizmu i wywołać określone efekty terapeutyczne.

cannabutter

Naukowcy zajmujący się konopiami indyjskimi zidentyfikowali wiele różnych związków w roślinie konopi indyjskich. Większość z nich wydaje się być nieaktywna, przez co nie ma szczególnego wpływu na ludzki organizm, ale wywołujący euforię THC i wzmacniający odporność, czy zwalczający stany zapalne CBD znajdują się na szczycie listy aktywnych kannabinoidów.

Kiedy palisz lub waporyzujesz marihuanę, cząsteczki kannabinoidów mogą bezpośrednio dostać się do naczyń włosowatych w płucach i szybko przedostać się stamtąd do krwioobiegu, a dalej do mózgu i innych części ciała. Jedzenie marihuany nie przyniesie tego samego rezultatu, ponieważ jest rozkładane przez układ pokarmowy. Wszystkie związki konopi są lipofilne, czyli jak wspomniano, aby się rozpuścić i stać się biodostępnymi za pośrednictwem układu pokarmowego – potrzebują tłuszczów.

Produkty spożywcze z marihuaną – jak tłuszcz wpływa na ich biodostępność?

Wiele osób, przygotowujących smakołyki lub ekstrakty z konopi indyjskich w domu, twierdzi, że masło jest najlepszym nośnikiem zapewniającym pełne korzyści z THC i CBD. To dlatego, że masło jest tłuszczem nasyconym. Tłuszcze nasycone, które występują głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego, są bogate w długołańcuchowe kwasy tłuszczowe i są najskuteczniejszym medium do rozpuszczania związków konopi.

Tłuszcze roślinne – takie jak oliwa z oliwek, olej sezamowy lub olej z awokado – są nienasycone. Mogą oczywiście sprawić, że związki konopi będą biodostępne, ale mogą nie zapewniać pełnego efektu tak skutecznie, jak nasycone tłuszcze zwierzęce.

Produkty spożywcze z marihuaną i rola tłuszczu w ich działaniu

Jednym znaczącym wyjątkiem jest olej kokosowy. W ostatnich latach orzechy kokosowe szturmem podbiły świat ze względu na swoje właściwości korzystne dla naszego zdrowia i brak negatywnego działania  np. układ sercowo-naczyniowy, co przypisuje się tłuszczom nasyconym. Olej kokosowy zawiera około 90 procent tłuszczów nasyconych, ale ponieważ jest pochodzenia roślinnego nie ma tak negatywnego wpływu na układ krążenia i cholesterol jak tłuszcze zwierzęce. Ile tłuszczu potrzeba żeby uzyskać wysoką biodostępność? Nowe badania pokazują, że produkty spożywcze z marihuaną wystarczy włączyć do wysokotłuszczowego posiłku.


Bibliografia:

  • Dietary fats and pharmaceutical lipid excipients increase systemic exposure to orally administered cannabis and cannabis-based medicines; https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5009397/
  • The lymphatic system: Facts, functions & diseases; https://www.livescience.com/26983-lymphatic-system.html
  • Oral administration of cannabis with lipids leads to high levels of cannabinoids in the intestinal lymphatic system and prominent immunomodulation; https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5674070/

Źródło: hellomd.com

Sandra Jurkiewicz
Latest posts by Sandra Jurkiewicz (see all)