
Produkty spożywcze z marihuaną i rola tłuszczu w ich działaniu
Możesz być zaskoczony (i może nie do końca zachwycony), gdy dowiesz się, że produkty spożywcze z marihuaną (tzw. edibles) muszą być spożywane z tłuszczem. W przeciwnym razie nie będzie Ci dane nacieszyć się ich pełną mocą. To dlatego, że kannabinoidy, takie jak tetrahydrokannabinol (THC) i kannabidiol (CBD), są rozpuszczalne w tłuszczach.
Ostatnie badania pokazują, że tłuszcz jest istotny dla maksymalnego wykorzystania wielu właściwości leczniczych marihuany.
Związki konopi indyjskich są lipofilne— dlaczego jest to ważne?
Substancje chemiczne, które ludzie spożywają, takie jak witaminy, suplementy i leki, są rozpuszczalne w wodzie lub rozpuszczalne w tłuszczach. Te drugie, czyli rozpuszczalne w tłuszczach, takie jak witaminy A i K, są lipofilne. Oznacza to, że potrzebują tłuszczu, aby stać się dostępnymi dla organizmu i wywołać określone efekty terapeutyczne.
Naukowcy zajmujący się konopiami indyjskimi zidentyfikowali wiele różnych związków w roślinie konopi indyjskich. Większość z nich wydaje się być nieaktywna, przez co nie ma szczególnego wpływu na ludzki organizm, ale wywołujący euforię THC i wzmacniający odporność, czy zwalczający stany zapalne CBD znajdują się na szczycie listy aktywnych kannabinoidów.
Kiedy palisz lub waporyzujesz marihuanę, cząsteczki kannabinoidów mogą bezpośrednio dostać się do naczyń włosowatych w płucach i szybko przedostać się stamtąd do krwioobiegu, a dalej do mózgu i innych części ciała. Jedzenie marihuany nie przyniesie tego samego rezultatu, ponieważ jest rozkładane przez układ pokarmowy. Wszystkie związki konopi są lipofilne, czyli jak wspomniano, aby się rozpuścić i stać się biodostępnymi za pośrednictwem układu pokarmowego – potrzebują tłuszczów.
Wysokiej jakości produkty z konopi zawierające CBD z pełnym spektrum kannabinoidów kupisz w naszym sklepie na BioHemp.pl
Produkty spożywcze z marihuaną – jak tłuszcz wpływa na ich biodostępność?
Wiele osób, przygotowujących smakołyki lub ekstrakty z konopi indyjskich w domu, twierdzi, że masło jest najlepszym nośnikiem zapewniającym pełne korzyści z THC i CBD. To dlatego, że masło jest tłuszczem nasyconym. Tłuszcze nasycone, które występują głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego, są bogate w długołańcuchowe kwasy tłuszczowe i są najskuteczniejszym medium do rozpuszczania związków konopi.
Tłuszcze roślinne – takie jak oliwa z oliwek, olej sezamowy lub olej z awokado – są nienasycone. Mogą oczywiście sprawić, że związki konopi będą biodostępne, ale mogą nie zapewniać pełnego efektu tak skutecznie, jak nasycone tłuszcze zwierzęce.
Jednym znaczącym wyjątkiem jest olej kokosowy. W ostatnich latach orzechy kokosowe szturmem podbiły świat ze względu na swoje właściwości korzystne dla naszego zdrowia i brak negatywnego działania np. układ sercowo-naczyniowy, co przypisuje się tłuszczom nasyconym. Olej kokosowy zawiera około 90 procent tłuszczów nasyconych, ale ponieważ jest pochodzenia roślinnego nie ma tak negatywnego wpływu na układ krążenia i cholesterol jak tłuszcze zwierzęce. Ile tłuszczu potrzeba żeby uzyskać wysoką biodostępność? Nowe badania pokazują, że produkty spożywcze z marihuaną wystarczy włączyć do wysokotłuszczowego posiłku.
Bibliografia:
- Dietary fats and pharmaceutical lipid excipients increase systemic exposure to orally administered cannabis and cannabis-based medicines; https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5009397/
- The lymphatic system: Facts, functions & diseases; https://www.livescience.com/26983-lymphatic-system.html
- Oral administration of cannabis with lipids leads to high levels of cannabinoids in the intestinal lymphatic system and prominent immunomodulation; https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5674070/
Źródło: hellomd.com
- Zwierzęta na haju – tym razem stado owiec - 27 września, 2023
- Dlaczego konopie powinny być legalne? - 25 września, 2023
- Uprawy medycznej marihuany w Polsce poprowadzi IBPRS - 23 września, 2023