Rekreacja

Produkty spożywcze z marihuaną i rola tłuszczu w ich działaniu

Opublikowany: 24 lipca, 2023 godz. 4:02 pm przez / No Comments

Możesz być zaskoczony (i może nie do końca zachwycony), gdy dowiesz się, że produkty spożywcze z marihuaną (tzw. edibles) muszą być spożywane z tłuszczem. W przeciwnym razie nie będzie Ci dane nacieszyć się ich pełną mocą. To dlatego, że kannabinoidy, takie jak tetrahydrokannabinol (THC) i kannabidiol (CBD), są rozpuszczalne w tłuszczach.

Ostatnie badania pokazują, że tłuszcz jest istotny dla maksymalnego wykorzystania wielu właściwości leczniczych marihuany.


SZUKASZ LEKARZA KONOPNEGO?
ZNAJDZIESZ GO NA

anandamed.pl

Kwalifikacja do terapii od 50 zł
E-RECEPTA od 100 zł
Konsultacja od 150 zł


Związki konopi indyjskich są lipofilne— dlaczego jest to ważne?

Substancje chemiczne, które ludzie spożywają, takie jak witaminy, suplementy i leki, są rozpuszczalne w wodzie lub rozpuszczalne w tłuszczach. Te drugie, czyli rozpuszczalne w tłuszczach, takie jak witaminy A i K, są lipofilne. Oznacza to, że potrzebują tłuszczu, aby stać się dostępnymi dla organizmu i wywołać określone efekty terapeutyczne.

cannabutter

Naukowcy zajmujący się konopiami indyjskimi zidentyfikowali wiele różnych związków w roślinie konopi indyjskich. Większość z nich wydaje się być nieaktywna, przez co nie ma szczególnego wpływu na ludzki organizm, ale wywołujący euforię THC i wzmacniający odporność, czy zwalczający stany zapalne CBD znajdują się na szczycie listy aktywnych kannabinoidów.

Kiedy palisz lub waporyzujesz marihuanę, cząsteczki kannabinoidów mogą bezpośrednio dostać się do naczyń włosowatych w płucach i szybko przedostać się stamtąd do krwioobiegu, a dalej do mózgu i innych części ciała. Jedzenie marihuany nie przyniesie tego samego rezultatu, ponieważ jest rozkładane przez układ pokarmowy. Wszystkie związki konopi są lipofilne, czyli jak wspomniano, aby się rozpuścić i stać się biodostępnymi za pośrednictwem układu pokarmowego – potrzebują tłuszczów.

Produkty spożywcze z marihuaną – jak tłuszcz wpływa na ich biodostępność?

Wiele osób, przygotowujących smakołyki lub ekstrakty z konopi indyjskich w domu, twierdzi, że masło jest najlepszym nośnikiem zapewniającym pełne korzyści z THC i CBD. To dlatego, że masło jest tłuszczem nasyconym. Tłuszcze nasycone, które występują głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego, są bogate w długołańcuchowe kwasy tłuszczowe i są najskuteczniejszym medium do rozpuszczania związków konopi.

Tłuszcze roślinne – takie jak oliwa z oliwek, olej sezamowy lub olej z awokado – są nienasycone. Mogą oczywiście sprawić, że związki konopi będą biodostępne, ale mogą nie zapewniać pełnego efektu tak skutecznie, jak nasycone tłuszcze zwierzęce.

Produkty spożywcze z marihuaną i rola tłuszczu w ich działaniu

Jednym znaczącym wyjątkiem jest olej kokosowy. W ostatnich latach orzechy kokosowe szturmem podbiły świat ze względu na swoje właściwości korzystne dla naszego zdrowia i brak negatywnego działania  np. układ sercowo-naczyniowy, co przypisuje się tłuszczom nasyconym. Olej kokosowy zawiera około 90 procent tłuszczów nasyconych, ale ponieważ jest pochodzenia roślinnego nie ma tak negatywnego wpływu na układ krążenia i cholesterol jak tłuszcze zwierzęce. Ile tłuszczu potrzeba żeby uzyskać wysoką biodostępność? Nowe badania pokazują, że produkty spożywcze z marihuaną wystarczy włączyć do wysokotłuszczowego posiłku.


Bibliografia:

  • Dietary fats and pharmaceutical lipid excipients increase systemic exposure to orally administered cannabis and cannabis-based medicines; https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5009397/
  • The lymphatic system: Facts, functions & diseases; https://www.livescience.com/26983-lymphatic-system.html
  • Oral administration of cannabis with lipids leads to high levels of cannabinoids in the intestinal lymphatic system and prominent immunomodulation; https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5674070/

Źródło: hellomd.com

Sandra Jurkiewicz
Latest posts by Sandra Jurkiewicz (see all)