Rekreacja

Kawa konopna – łatwy przepis na dobry początek dnia

Opublikowany: 18 września, 2023 godz. 1:02 pm przez / No Comments

Kawa to napój, który wielu z nas wypija jako pierwszy zaraz po przebudzeniu. Nie wyobrażasz sobie poranka bez filiżanki kawy? A może potrzebujesz dodatkowego zastrzyku energii? Zapewni go kawa konopna.

Spis treści:

Marihuana w porannej kawie? Czy to połączenie ma sens?

Najczęściej wychwalanym napojem z dodatkiem konopi jest herbata konopna przygotowana z wykorzystaniem oleju CBD. Kawa konopna pozostaje nieco w tyle i wciąż wydaje się być niedoceniana. Wszystko przez to, że połączenie konopi indyjskich i kawy jest tematem dyskusji od dawna. Na pozór oferują przeciwne efekty, ale w połączeniu zapewniają wyjątkowy haj z jednoczesnym zwiększeniem produktywności i kreatywności. Takim napojem naprawdę można wspaniale rozpocząć dzień. Oczywiście efekt psychoaktywny nie zawsze jest pożądany przez kawosza. Wtedy, zamiast marihuany, do kawy lepiej dodać olejek CBD, albo kwiaty konopne CBD.


SZUKASZ LEKARZA KONOPNEGO?
ZNAJDZIESZ GO NA

anandamed.pl

Kwalifikacja do terapii od 50 zł
E-RECEPTA od 100 zł
Konsultacja od 150 zł


kawa konopna

Jak współdziałają konopie indyjskie i kofeina?

Podczas gdy kofeina działa stymulująco, konopie indyjskie nieco ten efekt łagodzą, wykazując m.in. działanie relaksujące. Niektórzy mogą się martwić, że połączenie tych dwóch substancji doprowadzi do ich nadmiernej wzajemnej stymulacji, ale ze względu na ich unikalne mechanizmy działania nie ma obaw o nasilenie działania którejkolwiek z nich.

Oczywiście zbyt duża dawka kofeiny lub marihuany może prowadzić do wystąpienia efektów niepożądanych charakterystycznych dla nich, np. nerwowość, przyspieszenie tętna, czy paranoi. Kluczowe jest zatem znalezienie właściwej dawki każdego z tych głównych składników kawy konopnej i danie organizmowi odrobiny czasu na odczucie efektu, zanim dodamy któregoś z nich więcej.

Kawa konopna – przepis krok po kroku

Składniki kawy konopnej

  • około ½ grama konopi (zacznij od tej ilości i dostosuj według własnego uznania)
  • 3 szklanki wody
  • kawa
  • olej kokosowy lub masło
  • opcjonalne dodatki dla urozmaicenia smaku, takie jak gałka muszkatołowa, mleko lub cynamon

Przygotowanie kawy konopnej

  1. Używając grindera drobno zmiel konopie. Pozwoli to na lepsze uwalnianie kannabinoidów.
  2. Do garnka wlej 3 szklanki wody i zagotuj.
  3. Do wody dodaj 2 łyżki masła lub oleju kokosowego

Uwaga: ten krok jest niezbędny do prawidłowego przygotowania konopnej kawy! Kannabinoidy nie są rozpuszczalne w wodzie lecz wymagają tłuszczów, takich jak te znajdujące się w maśle i oleju kokosowym.

  1. Dodaj rozdrobniony susz konopny.
  2. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj przez 40 minut. To czas, w którym THC, CBD i inne kannabinoidy zostaną w pełni wyekstrahowane do płynu. Pamiętaj, aby często mieszać miksturę, ponieważ zioło może przyklejać się do ścianek garnka.
  3. Odcedź mieszaninę przez gęste sitko, aby usunąć materię roślinną.
  4. Zaparz kawę wykorzystując przygotowaną mieszankę. Rodzaj kawy zależy wyłącznie od Twoich preferencji. Przygotowany napój warto dokładnie wymieszać, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.  
  5. Dodaj mleko, gałkę muszkatołową, cynamon lub inne ulubione dodatki.

Niezależnie od tego, jaki rodzaj kawy preferujesz, połączenie kofeiny i konopi indyjskich to dla każdego kawosza ciekawy obszar do eksploracji. Podobnie jak w przypadku wszystkich produktów zawierających konopie, efekty powinny być odczuwalne po 40-60 minutach i przygotuj się, że będą one silniejsze niż w przypadku palenia marihuany Właśnie dlatego należy stopniowo zwiększać Spróbuj raz, a będziesz zaskoczony, jak bardzo połączenie kawy i marihuany zmieni Twój poranek!


Źródło: zamnesia.com

 

Sandra Jurkiewicz
Latest posts by Sandra Jurkiewicz (see all)