Wiedza i Konopie

Cannabutter, czyli domowej roboty masło konopne

Opublikowany: 29 maja, 2023 godz. 1:49 pm przez / No Comments

Masło z konopi, czyli cannabutter, to jeden z najprostszych w przygotowaniu składników i jednocześnie najczęściej wykorzystywany do gotowania produkt na bazie konopi. Masło jest idealną bazą bo zawarte w konopiach THC potrzebuje tłuszczu.

Jak zrobić cannabutter, czyli masło konopne?

Robienie cannabutter jest tanie, łatwe i wymaga tylko kilku rzeczy, plus trochę czasu i cierpliwości. Pamiętaj, że masło łatwo się pali, więc uważnie obserwuj je podczas gotowania.


SZUKASZ LEKARZA KONOPNEGO?
ZNAJDZIESZ GO NA

anandamed.pl

Kwalifikacja do terapii od 50 zł
E-RECEPTA od 100 zł
Konsultacja od 150 zł


Potrzebne będą:

  • papier do pieczenia
  • piekarnik
  • rondelek lub wolnowar
  • gęste sitko lub gaza
  • pojemnik na masło konopne
  • młynek do konopi (opcjonalnie)

Składniki:

  • 1 szklanka niesolonego masła
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mielonej marihuany (7-10 gramów), poddanej dekarboksylacji

Przygotowanie:

  1. Poddaj konopie dekarboksylacji.
  2. Zmiel konopie w grinderze lub rozdrobnij je. Pamiętaj, że wszystko, co jest na tyle małe, że przeleci przez sitko lub gazę, znajdzie się w gotowym produkcie, więc uważaj, aby nie zmielić zioła na drobny proszek.
  3. W wolnowarze lub rondelku roztop masło. Dodaj 1 szklankę wody, która pomoże regulować temperaturę i zapobiegnie przypalaniu się masła.
  4. Po połączeniu się masła z wodą dodaj dekarboksylowane i zmielone konopie.
  5. Podgrzewaj wszystko na małym ogniu przez około 2 godziny. Mieszaj od czasu do czasu. Mieszanina nigdy nie powinna dojść do pełnego wrzenia, gdyż w zbyt wysokiej temperaturze kannabinoidy ulegną zniszczeniu.
  6. Umieść sitko lub gazę na słoiku i przelej przez nie mieszankę masła i konopi. Nie wyciskaj zbyt mocno materiału roślinnego — to doda chlorofilu do masła nadając mu roślinny posmak.
  7. Umieść słoik masła w lodówce i pozwól mu stwardnieć przed użyciem. Zostaw najlepiej na noc lub przynajmniej na kilka godzin. Jeśli na dnie słoika pojawi się nadmiar wody, zrób otwór w maśle i odlej ją.

cannabutter

Jak dobierać proporcje składników na masło konopne?

Robiąc masło konopne zaleca się użycie masła i konopi w stosunku 1:1, ale jeżeli oczekujesz łagodnych efektów użyj mniej marihuany. Jeśli jednak przygotowałeś już cannabutter i okazało się zbyt mocne, zawsze możesz dodatkowo użyć zwykłego masła. Na przykład, jeśli przepis wymaga 1/2 szklanki masła, możesz użyć 1/4 szklanki masła konopnego i 1/4 szklanki zwykłego masła. Następnym razem robiąc masło konopne możesz użyć o połowę mniej kwiatów konopi – spróbuj 1/2 szklanki mielonego kwiatu lub 3-4 gramy na 1 szklankę masła .

Podobnie, jeśli chcesz mocniejszego masła, możesz dodać więcej zioła: spróbuj 1 1/4 szklanki mielonego kwiatu na 1 filiżankę masła. Po zrobieniu masła nie będziesz już mógł zwiększyć jego mocy. Jedynym sposobem na osiągnięcie silniejszych efektów będzie zjedzenie większej ilości masła, czyli większej ilości produktu, do którego przygotowania go użyto.


Źródło: leafly.com

Sandra Jurkiewicz
Latest posts by Sandra Jurkiewicz (see all)