nasiona konopi zastosowanie i właściwości
Układ pokarmowy

Nasiona konopi – z czym to się je?

Opublikowany: 15 września, 2021 godz. 11:54 am przez / No Comments

Słyszałeś o zaletach nasion konopi, ale nie wiesz, czy włączyć je do swojej diety? Nasiona konopi zaliczają się do żywności pochodzenia roślinnego o wysokiej zawartości składników odżywczych korzystnych dla zdrowia człowieka.

Konopie to niesamowita roślina o niezwykłej witalności. Może rosnąć prawie wszędzie i jest odporna na choroby i szkodniki, więc nie ma potrzeby traktowania jej chemikaliami ani modyfikowania. Oznacza to, że nie zawiera substancji potencjalnie dla nas szkodliwych.


SZUKASZ LEKARZA KONOPNEGO?
ZNAJDZIESZ GO NA

anandamed.pl

Kwalifikacje do terapii
E-RECEPTY, Zaświadczenia
Konsultacje online


Właściwości nasion z konopi

Nasiona konopi mają idealną proporcję kwasów tłuszczowych alfa-linolenowego (Omega-3) i linolowego (Omega-6), które nie są syntetyzowane przez organizm i muszą być dostarczane z pożywieniem. Zawierają również kwasy gamma – linolenowy (Omega-9), stearynowy i oleinowy. 75 – 80% wszystkich kwasów tłuszczowych jest wielonienasyconych i bierze udział w modulowaniu układu odpornościowego, wzroście i rozwoju mózgu, gonad, nerek i skóry.

Nasiona są niezwykle bogate w witaminy i mikroelementy. Na szczególną uwagę zasługuje duża ilość witaminy E, żelaza, magnezu, cynku, manganu, wapnia, potasu, siarki i fosforu, które dzięki zawartym w nasionach kwasom tłuszczowym są dobrze przyswajalne.

Istotna jest także zawartość chlorofilu. Nie ma go tak dużo jak w produktach zielonych, ale wystarczająco do budowy krwinek, odżywiania i pozbywania toksyn.

nasiona konopi zastosowanie i właściwości

Korzyści z włączenia nasion konopi do diety

Nasiona konopi są jednym z nielicznych naturalnych źródeł fityny i mezo-inozytolu, związków, które zapobiegają stłuszczeniu wątroby związanemu z niedoborem białka. Mają także znaczenie m.in. dla wzrostu masy mięśniowej i kości. Zapobiegają osteoporozie i reumatoidalnemu zapaleniu stawów.

Regularne spożywanie nasion konopi pomaga wzmocnić układ odpornościowy. Poprawia także funkcjonowanie układu sercowo – naczyniowego. Nasiona konopi obniżają także poziom „złego” cholesterolu we krwi oraz powstawania blaszek miażdżycowych. Ponadto normalizują ciśnienie krwi i wspierają pracę mięśnia sercowego. Zapobiegają także rozwojowi otyłości i cukrzycy typu II.

nasiona konopi zastosowanie i właściwościWłaściwości nasion konopi są także korzystne dla naszej skóry. Poprawiają jej kondycję i wspierają leczenie chorób takich jak łuszczyca, czy egzema. Jeśli chodzi o inne choroby to pomagają spowalniać rozwój choroby Parkinsona i Alzheimera poprzez poprawę pamięci, uwagi i jakości snu.

Omawiając zalety nasion konopi nie można nie wspomnieć o tym, że hamują rozwój chorób wątroby i dróg żółciowych, co w dzisiejszych czasach jest dość powszechne. Co więcej, wspomagają leczenie chorób zakaźnych i zapalnych układu oddechowego i moczowo – płciowego. Przywracają równowagę hormonalną i pozytywnie wpływają na układ pokarmowy oraz mikroflorę jelitową oczyszczając organizm z toksyn. Nasiona konopi są elementem wielu diet odchudzających.


Szukasz inspiracji?
Konopie i marihuana w kuchni
to pierwsza polska książka kucharska
z przepisami wykorzystującymi konopie siewne i marihuanę!

Konopie i marihuana w kuchni - Smiling Spoon - Małgorzata SzakułaKonopie i marihuana w kuchni – Małgorzata Szakuła – Smiling Spoon to książka, która zawiera genialne przepisy kulinarne, odpowiednie dla osób na różnych dietach. Są to między innymi receptury wegańskie, wegetariańskie, zgodne z dietą paleo oraz bezglutenowe. Zostały tak skomponowane tak, by nie tylko zwiększać biodostępność substancji aktywnych zawartych w konopiach, ale też wspierać terapeutyczny potencjał konopi przez połączenie ze składnikami bogatymi w substancje odżywcze. Posiłki z rozdziału „Marihuana w kuchni” nadają się do serwowania pacjentom medycznej marihuany, o ile pacjent nie posiada stwierdzonej nietolerancji pokarmowej na któryś ze składników.


Jak spożywać nasiona konopi?

Aby zmaksymalizować korzyści płynące ze stosowania nasion konopi, zaleca się ich spożywanie od 1 do 2 łyżek dziennie. Łuskane nasiona konopi można stosować od razu, a całe nasiona najlepiej kiełkować lub po prostu namoczyć, aby łupina była łatwa do usunięcia. Czy można jeść nasiona konopi na surowo? Jest to możliwe, ale ze względu na ich “szorstkość”, zwykle lepiej jest dodać je do jakiegoś dania.

Nasiona lub kiełki konopi dodaje się do niezbyt gorących potraw, takich jak sałatki, zupy, czy płatki zbożowe. Zmielone w blenderze będą idealnym składnikiem koktajli lub sosów tworząc kremową konsystencję. Można z nich przygotować także mleko konopne (PRZEPIS). Smak nasion konopi jest lekko orzechowy, bogaty i jednocześnie delikatny.


Źródło: fourhundredandtwenty.biz

Sandra Jurkiewicz
Latest posts by Sandra Jurkiewicz (see all)