Rekreacja

Palenie suszonej bazylii – sposób na intensywny haj?

Opublikowany: 4 października, 2022 godz. 1:56 pm przez / No Comments

Bazylia to zioło, które należy do rodziny jasnotowatych i może być używana do aromatyzowania żywności, napojów, a także wykorzystywana w medycynie, ponieważ bazylia ma zdolność do obniżania ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu, poprawiania trawienia, zmniejszania stanu zapalnego i ochrony przed niektórymi rodzajami raka. Czy to jedyne możliwości wykorzystywania tej rośliny? Czy palenie suszonej bazylii może być korzystne dla zdrowia?

Czy można palić suszoną bazylię?

Bazylia to aromatyczne zioło, które można wykorzystać na wiele sposobów, ale palenie nie jest najlepszym z nich. Nie zaleca się palenia bazylii ponieważ proces spalania uwalnia te same czynniki rakotwórcze co dym tytoniowy, w tym smołę i tlenek węgla.


BEZPŁATNE KONSULTACJE KONOPNE
WPROWADZENIE DO TERAPII

dostępne przez liveczat lub pod nr tel.+ 48 574 942 179

Ponadto zioło to działa pobudzająco i może zwiększać ciśnienie krwi i tętno. Mówi się również, że palenie bazylii powoduje wiele skutków ubocznych, takich jak zawroty głowy i nudności, dlatego lepiej jest spożywać ją w herbacie lub jako dodatek do dań. Korzyści z palenia bazylii są niewielkie, a co za tym idzie, nie warte narażania zdrowia.

palenie suszonej bazylii

Bazylia może być stosowana jako zamiennik tytoniu w produktach do aromaterapii

Bazylia to jedno z najpopularniejszych ziół stosowanych do tego celu i najczęściej mieszana z innymi ziołami, takimi jak mięta pieprzowa, bylica, dziewanna, passiflora lub jarmułka, co pozwala uzyskać bardziej aromatyczne doznania. Niektórzy mieszają suszoną bazylię z marihuaną.

Czy palenie bazylii powoduje haj?

Mówi się, że palenie suszonej bazylii odurza, ale bazylia, podobnie jak tymianek, czy oregano, wpływa na dobry nastrój, poziom energii i skupienie. Nie ma działania psychodelicznego. Co ważne, spożywanie jej jest bezpieczne w przypadku niewielkich ilości. Wysokie dawki mogą być toksyczne dla organizmu.

Czy palenie suszonych liści bazylii pomaga rzucić palenie papierosów?

Teoretycznie tak, ale nauka nie rozstrzyga tego jednoznacznie. Chodzi o to, że palenie bazylii może pomagać rzucić palenie tytoniu, ponieważ smak bazylii może sam w sobie być uzależniający.

Podsumowanie

Bazylia jest doskonałym ziołem do uprawy i wykorzystania w kuchni. Jest wszechstronna, ładnie wygląda na talerzu i ma niesamowity smak. Mimo to, próby palenia liści bazylii to wciąż zły pomysł, ponieważ dostarcza toksyczny dym do płuc.

Zamiast palić bazylię, spróbuj uprawiać ją w swoim ogrodzie! Będziesz cieszyć się wszystkimi zaletami świeżych ziół, gdy tylko najdzie Cię ochota ma ugotowanie czegoś pysznego.


Bibliografia:

  • Primack, B. A., Bost, J. E., Land, S. R., & Fine, M. J. (2007). Volume of Tobacco Advertising in African American Markets: Systematic Review and Meta-Analysis. Public Health Reports, 122(5), 607–615. https://doi.org/10.1177/003335490712200508
  • ‌Maria Teresa Salles Trevisan, Maria Goretti Vasconcelos Silva, Beate Pfundstein, Bertold Spiegelhalder, and Robert Wyn Owen Journal of Agricultural and Food Chemistry 2006 54 (12), 4378-4382 DOI: 10.1021/jf060181+
  • Tisgratog, R., Sanguanpong, U., Grieco, J. P., Ngoen-Kluan, R., & Chareonviriyaphap, T. (2016). Plants traditionally used as mosquito repellents and the implication for their use in vector control. Acta Tropica, 157, 136–144. https://doi.org/10.1016/j.actatropica.2016.01.024
  • ‌Febrianto, Wahyu, and Makhyan Jibril A. “Basil (Ocimum sanctum) extract decrease AGE, MDA and tracheal tissue destruction in rats induced with cigarette smoke.” Journal of Asian Medical Student Association, vol. 3, no. S2, June 2014. Gale Academic OneFile, link.gale.com/apps/doc/A390727287/AONE?u=anon~fc27ce11&sid=googleScholar&xid=5873ff41. Accessed 6 July 2022.
  • Dakshayani, L., Merchant, N., Smitha, S., Surendra, G., Reddy, T. G., Mamatha, D., Deepthi, G., Ramana, D. V., Chandrasekhar, T. ., & Reddy, M. C. . (2021). Holy basil: A Potential Herbal source for Therapeutic Applications. Current Trends in Biotechnology and Pharmacy, 15(1), 87–100. https://doi.org/10.5530/ctbp.2021.1.10
  • Pidaran Murugan. 2021. “Antioxidants effect on herbs” International Journal of Current Research in Life Sciences, 10, (01), 3399-3402
  • Pushpangadan, P., & George, V. (2012). Basil. Handbook of Herbs and Spices, 55–72. https://doi.org/10.1533/9780857095671.55
  • ‌Shahrajabian, M. H., Sun, W., & Cheng, Q. (2020). Chemical components and pharmacological benefits of Basil (Ocimum basilicum): a review. International Journal of Food Properties, 23(1), 1961–1970. https://doi.org/10.1080/10942912.2020.1828456
  • ‌Singletary, Keith W. PhD Basil: A Brief Summary of Potential Health Benefits, Nutrition Today: 3/4 2018 – Volume 53 – Issue 2 – p 92-97 doi: 10.1097/NT.0000000000000267
  • Cherian, R. P. (2019). Health Benefits of Basil Seeds. International Journal of Scientific Research in Science, Engineering and Technology, 511–515. https://doi.org/10.32628/ijsrset1962145

Źródło: meomarleys.com

Sandra Jurkiewicz