Rekreacja

Dekarboksylacja marihuany – jak ją przeprowadzić w domu?

Opublikowany: 30 maja, 2022 godz. 10:06 am przez / No Comments

Jeśli kiedykolwiek miałeś ochotę przygotować coś pysznego z marihuaną z pewnością jednym z kroków w przepisie była jej dekarboksylacja. Czym dokładnie jest dekarboksylacja marihuany i dlaczego zioło jej potrzebuje? Jak przeprowadzić ten proces w domowych warunkach?

Co to jest dekarboksylacja i dlaczego jest ważna?

Spożywanie surowej marihuany samo w sobie nie wywoła żadnego efektu psychoaktywnego. Dekarboksylacja to proces, który musi zajść, aby m.in. składniki psychoaktywne zawarte w konopiach stały się aktywne i ten efekt wywołały.


BEZPŁATNE KONSULTACJE KONOPNE
WPROWADZENIE DO TERAPII

dostępne przez liveczat lub pod nr tel.+ 48 574 942 179

Dekarboksylacja polega na wystawianiu konopi na działanie ciepła. Następuje natychmiast podczas palenia marihuany. Zioło poddane jest działaniu wysokiej temperatury i następuje przekształcenie np. THCA w psychoaktywne THC.

dekarboksylacja marihuany

Jeśli jednak chcesz robić potrawy z marihuaną, oleje lub nalewki, musisz ją zdekarboksylować  przed użyciem do gotowania. W przeciwnym razie THC nie przylgnie do rozpuszczalnych tłuszczów i nie da efektu psychoaktywnego.

Oczywiście można zrobić np. ciasteczka z marihuaną bez dekarboksylacji, ponieważ do ich pieczenia wykorzystywana jest wysoka temperatura. Nie jest to jednak pewny efekt. Dlatego też bezpieczniej jest najpierw poddać marihuanę dekarboksylacji i wydobyć z niej wszystkie substancje aktywne.

Dekarboksylacja marihuany w piekarniku krok po kroku

W jakiej temperaturze dekarboksylować marihuanę i co jest potrzebne by ją przeprowadzić?

Najpopularniejszym sposobem dekarboksylacji marihuany jest wykorzystanie piekarnika. Jest proste i nie wymaga zaawansowanych urządzeń – potrzebujesz jedynie piekarnika, folii aluminiowej lub papieru do pieczenia i oczywiście marihuany. Ta metoda może powodować silne zapachy w Twojej kuchni, więc może nie być najlepszym rozwiązaniem, jeśli starasz się zachować dyskrecję. Idealna temperatura dekarboksylacji wynosi 110 stopni Celsjusza. Cały proces powinien trwać nie krócej niż 45 minut i maksymalnie godzinę. Warto korzystać termometru do piekarnika by kontrolować temperaturę.

Dekarboksylacja marihuany – instrukcja krok po kroku

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 110 stopni Celsjusza i umieść blaszkę na środkowym poziomie.
  2. Kiedy piekarnik osiągnie pożądaną temperaturę zgnieć folię aluminiową lub papier do pieczenia w kulkę, a następnie rozłóż na blaszce. Ten krok sprawi, że marihuana nie będzie w bezpośrednim kontakcie z blaszką.
  3. Rozdrobnioną (najlepiej ręcznie) marihuanę ułóż równomiernie na folii/papierze.
  4. Piecz minimum 45 minut. Jeżeli susz jest świeży i wilgotny może potrzebować 15 – 30 minut więcej.
  5. Wyjmij zioło z piekarnika i pozwól mu ostygnąć przez 30 minut. Możesz go użyć od razu lub przechowywać do późniejszego wykorzystania. Susz nie powinien być całkowicie brązowy bo będzie to oznaczało, że został spalony. Powinien być miejscami brązowy i zielony, a także bardzo kruchy.

Dekarboksylacja marihuany – podsumowanie

Chociaż na pierwszy rzut oka proces dekarboksylacji może wydawać się skomplikowany, w rzeczywistości jest on bardzo prosty i można go łatwo przeprowadzić w domu. Dekarboksylacja jest prawdopodobnie najważniejszym krokiem podczas wykorzystywania marihuany w kuchni. Warto także wiedzieć, jak przechowywać marihuanę by na długo zachowała swoje właściwości.

Dekarboksylacja to także fascynujący proces, który daje głębszy wgląd w złożoność rośliny marihuany i wskazujący na to jak wiele jeszcze pozostało do nauczenia się o jej strukturze, funkcjach i różnych składnikach.


Źródło: herbiesheadshop.com

Sandra Jurkiewicz