Wiedza i Konopie

Syrop THC – szybki i łatwy przepis [ZRÓB TO SAM]

Opublikowany: 19 sierpnia, 2022 godz. 10:37 am przez / No Comments

Używanie oleju konopnego czy cannabutter do robienia wypieków i przepysznych dań staje się coraz bardziej powszechne. Syrop THC to kolejny świetny składnik, który można wykorzystać do celów kulinarnych, a przepis na niego jest bardzo łatwy. Niestety, choć przygotowanie syropu THC zajmuje mniej niż godzinę, w Polsce jest nielegalne.

Czym jest syrop THC?

Co warto podkreślić już na wstępie, syropu THC nie należy mylić z ‘sizzurp’ – wysoce uzależniającym i niebezpiecznym naparem na bazie kodeiny.


BEZPŁATNE KONSULTACJE KONOPNE
WPROWADZENIE DO TERAPII

dostępne przez liveczat lub pod nr tel.+ 48 574 942 179

Syrop THC to jadalny produkt przygotowany z cukru, wody, konopi i aromatów. Niezależnie od tego, czy wykorzystasz go jako słodzik do herbaty lub kawy, czy polejesz nim stos gorących naleśników, ten przepyszny syrop z pewnością nie tylko zadowoli Twoje kubki smakowe, ale także dostarczy kopa THC, na który zapewne liczysz.

Syropy z konopi mają zazwyczaj przezroczysty lub złoty kolor i bogatą, gęstą konsystencję podobną do syropu klonowego lub leku na kaszel. Są również pysznie słodkie i można je przygotować z szerokiej gamy aromatycznych składników, aby uzyskać bardziej różnorodne smaki. Syrop THC zwykle daje takie same efekty jak zwykłe produkty spożywcze z marihuaną, chociaż ma tendencję do wywoływania efektu nieco szybciej, ponieważ jest znacznie łatwiejszy do strawienia.

Ze względu na jego moc i wysoką zawartość cukru zalecamy stosowanie syropu THC z umiarem i zwrócenie szczególnej uwagi na dawkowanie. Pomimo nieco szybszego działania niż edibles, na efekt syropu trzeba będzie chwilę poczekać, ale będzie on długotrwały. Jak zawsze, zaleca się rozpoczęcie od małej dawki i odczekanie około 1 godziny przed przyjęciem drugiej dawki, aby poznać działanie i moc syropu, a także swoją tolerancję THC.

Syrop vs. olej THC

Syrop THC może mieć podobny wygląd i konsystencję do oleju z konopi, ale te produkty różnią się od siebie. Syrop THC może zawierać olej z konopi indyjskich jako główny składnik, ale olej konopny zwykle używany jest do pikantnych, jak i słodkich potraw, podczas gdy syrop THC jest słodkim dodatkiem i może być używany tak, jak każdy inny słodki syrop.

Jak zrobić syrop THC – przepis krok po kroku

Składniki

  • 3 szklanki przefiltrowanej wody
  • 2 łyżki gliceryny roślinnej
  • 2g drobno zmielonych pąków konopnych lub 1 g koncentratu konopnego (pamiętaj o dekarboksylacji!)
  • 3 szklanki cukru

Sprzęt

  • rondelek
  • sitko
  • chusta serowarska, gaza lub filtr do kawy
  • szczelny słoik lub butelka do przechowywania syropu

Aromaty (opcjonalnie)

  • laski cynamonu
  • ziarna wanilii
  • goździki, anyż, kardamon
  • świeże owoce
  • zioła

Przygotowanie

  1. W rondelku połącz wodę, cukier i składniki mające nadać aromat, jeśli zdecydujesz się je użyć. Całość zagotuj.
  2. Po zagotowaniu zmniejsz ogień na minimum i ciągle mieszaj syrop, aż cały cukier całkowicie się rozpuści.
  3. Dodaj dekarboksylowany susz lub koncentrat i gotuj przez 30 minut, ciągle mieszając.
  4. Dodaj glicerynę roślinną, gotuj przez 5 minut, a następnie zdejmij z ognia.
  5. Odstaw syrop do całkowitego ostygnięcia.
  6. Przecedź go przez sitko wyłożone gazą lub filtrem. Materiał roślinny i składniki aromatyzujące powinny zostać na sicie.
  7. Gotowy syrop przelej do słoika lub butelki i przechowuj w lodówce.

Dzięki wysokiej zawartości cukru syrop nie psuje się. Niemniej jednak, jak w przypadku każdego składnika, którego używasz w kuchni, zalecamy używanie świeżego syropu. Najlepiej jednorazowo robić zapas na miesiąc – dwa.

Jak używać syrop THC?

Syrop z konopi jest prawdopodobnie jednym z najbardziej wszechstronnych artykułów spożywczych. Może być używany tak samo, jak syrop klonowy lub jakikolwiek inny słodki syrop.

Gotowanie

  • słodzenie gofrów, naleśników, tostów
  • nasączanie ciast i innych wypieków
  • do gotowania owoców, np. gruszek, śliwek, czy jabłek
  • do słodzenia lodów i sorbetów
  • jako dodatek do jogurtu lub owianki
  • jako marynata np. do mięs
  • jako alternatywa dla cukru, stewii i innych słodzików

Mieszanie z innymi napojami

Jednym z najlepszych sposobów użycia syropu THC jest słodzenie zimnych napojów lub naparów, takich jak kawa i herbata.

Koniecznie spróbuj syropu THC:

  • z wodą gazowaną jako orzeźwiająca alternatywa dla napojów gazowanych
  • w herbacie lub kawie, także mrożonej
  • w lemoniadach
  • w sokach ze świeżych owoców i koktajlach z pierwszego tłoczenia
  • w wodzie z cytryną lub ogórkiem

Aplikacja podjęzykowa syropu THC

Innym sposobem używania syropu THC jest przyjmowanie go podjęzykowo tak jak ma to miejsce w przypadku olejku CBD. Po umieszczeniu pod językiem, składniki syropu, w tym kannabinoidy, są wchłaniane przez błonę śluzową jamy ustnej i dostarczane bezpośrednio do krwiobiegu. Przy takiej aplikacji działanie syropu będzie nieco szybsze – bez czekania od 30 minut do 1 godziny, co ma miejsce w przypadku spożywania THC z jedzeniem.

Dawkowanie 

Dawkowanie produktów spożywczych z konopiami bywa trudne. W przypadku syropu THC 1 łyżeczka  powinna zapewnić przyjemny, czysty, euforyczny szum, który nadal pozwoli Ci sprawnie funkcjonować w ciągu dnia. Jeśli szukasz cięższego, bardziej psychodelicznego efektu, rozważ spożycie 2 – 3 łyżeczek syropu. Jak zawsze, zalecamy rozpoczęcie od małej dawki i stopniowe zwiększanie w razie potrzeby.


Źródło: zamnesia.com

Sandra Jurkiewicz