Wiadomości z Polski

Naukowcy wyprodukowali ser z konopi uprawianych w Polsce

Opublikowany: 23 lutego, 2022 godz. 6:17 am przez / No Comments

Potencjał przetwórczy konopi włóknistych jest ogromny, jednak wciąż niedoceniany, zwłaszcza w przemyśle spożywczym. A szkoda. Konopie są nie tylko niezwykle bogate w składniki odżywcze, ale mogą także stanowić dochodowy biznes. Z roślinami tymi postanowiła poeksperymentować wrocławska uczelnia, która wyprodukowała ser z konopi.

Konopny twaróg to innowacyjny produkt spożywczy stworzony przez naukowców z Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu

Jak twierdzi Tomasz Rusak, Prezes zarządu spółki Biotreco, konopny ser jest efektem chęci stworzenia czegoś, czego nie można zakupić w sklepach. Projekt realizowany był przez 2 lata. Ostateczny produkt spełnił oczekiwania jego twórców.


BEZPŁATNE KONSULTACJE KONOPNE
WPROWADZENIE DO TERAPII

dostępne przez liveczat lub pod nr tel.+ 48 574 942 179

Jest zamiennikiem nabiału, nie zawiera laktozy i jest hipoalergiczny, a co za tym idzie – nie ogranicza żadnej grupy klientów. 

Składniki sera z konopi to woda, nasiona konopi siewnej 32%, sok z cytryny i sól. Nie zawiera żadnych produktów i półproduktów pochodzenia odzwierzęcego. Idealny jest zatem dla diety wegańskiej, wegetariańskiej i eliminacyjnej.

Jakie zastosowanie ma ser z konopi i jak smakuje?

Ser konopny ma inny smak niż tradycyjny twaróg. Produkowany będzie w różnych smakach, a zatem zadowoli kubki smakowe każdego konsumenta. Jego podstawowy smak jest niezwykle delikatny, z lekko orzechową nutą. Typowy dla nasion konopi. Nieco przypomina smak nasion słonecznika.

Twaróg z konopi można wykorzystać wedle uznania. Może stanowić nadzienie naleśników na słodko, albo być składnikiem farszu do ruskich pierogów. Można go użyć także do kanapek, a zatem jego zastosowanie jest identyczne jak zwykłego twarogu z krowiego, czy koziego mleka.

Produkcja na skalę przemysłową i pomysły na kolejne produkty

Już wkrótce twaróg z konopi będzie dostępny dla konsumentów we wrocławskich sklepach ze zdrową żywnością. Co ciekawe, na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu powstały już kolejne produkty konopne. KONOPKI – słona przekąska, a także jogurt pitny.

Konopie to doskonały składnik wielu dań

“Konopie i marihuana w kuchni”, autorstwa Małgorzaty Szakuły. to książka, która zawiera genialne przepisy kulinarne, odpowiednie dla osób na różnych dietach. Są to między innymi receptury wegańskie, wegetariańskie, zgodne z dietą paleo oraz bezglutenowe. Zostały tak skomponowane tak, by nie tylko zwiększać biodostępność substancji aktywnych zawartych w konopiach, ale też wspierać terapeutyczny potencjał konopi przez połączenie ze składnikami bogatymi w substancje odżywcze. Posiłki z rozdziału „Marihuana w kuchni” nadają się do serwowania pacjentom medycznej marihuany, o ile pacjent nie posiada stwierdzonej nietolerancji pokarmowej na któryś ze składników.


Źródło: Fakty TVP3 Wrocław, wroclaw.tvp.pl

Sandra Jurkiewicz