CBD żywność truskawki
Badania

CBD może naturalnie konserwować żywność [BADANIE]

Opublikowany: 11 grudnia, 2020 godz. 4:10 pm przez / No Comments

Badania wskazują, że CBD, czyli kannabidiol, ma obiecujący potencjał jako środek przeciwbakteryjny, który skutecznie może chronić świeże produkty spożywcze. Czy CBD może konserwować żywność i wkrótce okazać się naturalną alternatywą dla niezdrowych konserwantów?

Korzyści dla zdrowia płynące z właściwości CBD są znane nie od dziś. Każdego dnia użytkownicy produktów bogatych w CBD odkrywają, że związek ten jest skuteczny w łagodzeniu objawów wielu chorób, w tym lęku, bezsenności i chronicznego bólu. To skłania do namysłu. Co takiego jeszcze potrafi zdziałać ten drogocenny kannabinoid?


SZUKASZ LEKARZA KONOPNEGO?
ZNAJDZIESZ GO NA

anandamed.pl

Kwalifikacja do terapii od 50 zł
E-RECEPTA od 100 zł
Konsultacja od 150 zł


CBD przedłuża świeżość i może naturalnie konserwować żywność

Jak się okazuje, nie tylko ludzie i zwierzęta mogą czerpać korzyści z właściwości kannabidiolu. Wyniki najnowszego badania pokazują, że CBD pomaga zachować świeżość truskawek i może działać jako całkowicie naturalny środek konserwujący żywność.

Badanie zostało przeprowadzone przez naukowców z University of South Florida

Procesy związane z badaniem polegały na wrzuceniu oleju CBD na pęczek świeżo zebranych truskawek. Autorzy badania chcieli w ten sposób stwierdzić, czy CBD ograniczy rozwój mikroorganizmów i wydłuży okres przydatności owoców do spożycia. Tak też się stało.

„Truskawki oceniano pod kątem jakości wizualnej i obciążenia drobnoustrojami przed i podczas przechowywania. Wyniki naszego badania wykazały, że olej CBD był skuteczny w utrzymaniu wyglądu truskawek w porównaniu z owocami, które nie zostały poddane jego działaniu.” – wyjaśniają autorzy badania

Co więcej, truskawki nasączone CBD były znacznie mniej obciążone drobnoustrojami. Oznacza to, że kannabidiol ogranicza rozwój pleśni i drożdży. To dało naukowcom pewność, że olej CBD może być stosowany przez konsumentów w domu jako skuteczny środek przeciwdrobnoustrojowy i wydłużający okres przydatności truskawek do spożycia.

CBD żywność konserwować

Czy mamy do czynienia z przełomem?

Wszystko wskazuje na to, że przeprowadzone badanie to dopiero początek nowej roli CBD jako naturalnego dodatku do żywności, gdyż ma on obiecujący potencjał jako środek przeciwdrobnoustrojowy dla wszystkich świeżych produktów.

Naukowcy podkreślają jednak, że z powodu niespójnych przepisów dotyczących CBD w różnych krajach nadal istnieje wiele niewiadomych związanych ze stosowaniem CBD jako dodatku do żywności oraz tym jakie korzyści można z tego tytułu osiągnąć.


Źródło: merryjane.com

Sandra Jurkiewicz
Latest posts by Sandra Jurkiewicz (see all)